2013. január 27., vasárnap

Diókrém, ahogy sokan szeretjük

   Húsvétra szinte mindig elkészíti édesanyám a népszerű diós tortáját. Az alapja mindig egy tisztán tojásos piskóta (nincs benne sem víz, sem sütőpor): tíz tojásból, gáztepsiben sütve, három lapra vágva.

   A csodás diókrém receptjét most közreadom:
  • 25 dkg darált diót leforrázunk annyi tejjel, hogy épp csak ellepje, vagy egy picit kevesebbel,
  • kb. 12,5 dkg (fél kocka) puha vajat (margarint nem engedek a háztartásba) habosra keverünk 10-15 dkg porcukorral vagy xilittel (nálam xilit, és bőven elég a 10 dkg, de ez ízlés kérdése, kóstolgatni kell), és esetleg 1 zacskó vaníliás cukorral (ajánlom a Bourbon-cukrot, abban igazi vanília és nádcukor van, nem az etil-vanillines ipari szintetikum),
  • végül egy löttyintésnyi rum (nem aroma)  is kerülhet bele, ha gyerekek nem kapnak a sütiből.
   A három piskótalap közé mehet a krém 2/3-a, a torta külsejére érdemes meghagyni az 1/3-ot.

Vajas diókrém (helyette ez pont mogyorós tortakrém)

   Egyszerű, nagyszerű, de sajnos a dió és a tojás miatt nem olcsó. Ünnepi alkalomra azért belefér.
   Vidám sütögetést, jó kóstolást, sok bókot kívánok! :)

   Van bevált recepted diós krémre? Szívesen fogadom megjegyzésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése